|
Post by Admin on Oct 13, 2014 13:08:43 GMT
Dragi članovi pred vama je anketa sa, nadamo se zanimljivim pitanjem. Molimo da odgovorite na pitanje, a svoje komentare možete ostaviti u ovoj temi.
|
|
sejo
New Member
|
Post by sejo on Oct 13, 2014 13:34:02 GMT
Naravno, moram samo napomenuti da debata i konkretni koraci mogu doprinijeti smanjenu vršnjačkog nasilja. No, debata je osnovni alat koji nam može pomoći u kreiranju odlučnih koraka za smanjenje i preveniranje bullyinga.
|
|
|
Post by pjesma on Oct 13, 2014 13:47:08 GMT
Slažem se sa Sejom. Šteta je što se nakon održane debate malo toga konkretno uradi.
|
|
|
Post by skoljka on Oct 13, 2014 15:22:56 GMT
Sve što ste napisali je ok, ali mislim da je najvažnije da nikada ne pokažemo ukoliko nas nešto vrijeđa. Općenito, pokazivanje osjećanja javno ljudima nije dobra stvar.
|
|
|
Post by dadoodad on Oct 13, 2014 15:58:41 GMT
Slažem se sa ostalim forumašima. Ne može samo debata, ali može pomoći.
|
|
izzy
New Member
|
Post by izzy on Oct 13, 2014 16:36:43 GMT
Šteta je što u državi više ne razgovaramo a manje se svađamo.
|
|
sm
New Member
|
Post by sm on Nov 23, 2014 22:21:49 GMT
Debata zasigurno može doprinijeti smanjenju vršnjačkog nasilja, ali je potrebno da izađe iz domena takmičenja i seminara. Smatram da je potrebno napraviti akcioni plan i obići, ako je potrebno, svaku školu u kojoj su prisutni slučajevi vršnjačkog nasilja i upoznati učenike, ali i nastavnike/profesore o ovom problemu.
Problem je što se baziramo na one ljude koji već znaju kakav je to problem i od njih je gotovo nemoguće očekivati da to i urade, ali i oni se mogu iskoristiti kao edukatori, prezenteri i "borci" protiv vršnjačkog nasilja. Svojim radom, zajedno s nastavnicima/profesorima možemo doprinijeti smanjenju stope vršnjačkog nasilja.
Ako bismo spasili jednog nevinog dječaka od ovog problema, mogli bismo kazati da imamo uspjeh!
|
|
|
Post by Gosca on Dec 9, 2014 9:19:33 GMT
Mislim da i škole samoinicijativno mogu mnogo toga uraditi. Mogu za đake organizirati daleko više radionica i seminara, i svakako u cijeli proces uključiti i vlasti iz lokalne zajednice. Trebaju pozvati na edzkacije načelnike opština i slično. One škole koje imaju kameru trebaju snimiti događaj, napraviti film i postaviti na youtube, a onda taj link proslijediti svim instancama vlasti u BiH koje su nadležne za rješavanje problema. Ne možemo očekivati da debata tek tako, samo po sebi riješi problem. Ali može biti odličan alat za kreiranje mogućih rješenja.
|
|
|
Post by Vedad on Dec 12, 2014 11:01:53 GMT
Naravno da može. Debata ustvari predstavlja i najbolji način za prevazilaženje problema vršnjačkog, ali i svakog drugog oblika nasilja. Vjerujem da kada bi neko napravio istraživanje, moglo bi se jasno vidjeti da je stepen nasilja u školama uključenim u vaš program mnogo manji nego u školama koji to nisu. A da čak među članovima debatne sekcije toga niti tema. Slažem se s Goscom koja kaže da bi škole mogle ponuditi mnogo više sadržaja za učenike.
|
|
|
Post by Sladjana on Dec 22, 2014 10:12:32 GMT
Možeeeee!
|
|
|
Post by Lamija on Jan 6, 2015 16:01:34 GMT
Donekle može, ali ne može samo debata.
|
|
|
Post by bubamara on Feb 13, 2015 10:48:26 GMT
možda može, ali ja nikada se nisam sa tim bavila. meni je internet razonoda ali nestižem ovdje biti često, mada je dobro šta vi radite. šteta što naši političari neće da pričaju jedan sa drugi.
|
|
toni
New Member
|
Post by toni on Feb 13, 2015 11:02:11 GMT
Aman ljudi, ma pa mi debatujemo i pozitvno trošimo svoje vrijeme a to je već korak naprijed.
|
|
|
Post by melanholija on Jun 8, 2015 8:12:06 GMT
Razgovor, navodno, čuda čini...
|
|