|
Post by Jasmina on Jun 1, 2015 5:01:30 GMT
Pratim već neko vrijeme ovaj vaš forum. Čula sam za njega od prijateljica iz škole. Nemam trenutno priču da s vama podjelim ali imam pitanje i dilemu pa možda neko zna i odgovor i rješenje a možda i administrator može dati neki stručni komentar.
U posljednjim godinama mnogo se priča o nasilju među vršnjacima. Fizičkom, verbalnom i cyber bullingu. Ali ne primjećujem neke velike priče o seksualnom nasilju. Ono je mozda rijetko ali definitivno je prisutno. Poznato je da djeca mnogo teško odlucuju prijaviti bilo kakvo nasilje. A ovo posebno. Da li se djeca mogu nekome obratiti a da to nije pedagog koji ne zna rjesiti ni fizičko nasilje? Kako nekom odraslom to ispričati?!
|
|
|
Post by Filadendron on Jul 6, 2015 7:20:33 GMT
Mislim da je ovo baš komplikovani pitanje. I mislim da je dobro što je postavljeno. Da, stvarno malo razgovaramo o seksualnom nasilju. Što se tiče tog nasilja najbolje je obratiti se bliskoj osobi. Znam da je nekada to najteže, ali mislim da roditelji mogu puno pomoći. I treba obavezno insistirati na tome da, svejedno o kojoj vrsti seksualnog nasilja se radi, žrtva nije kriva. I da, svaka žrtva treba individualnu pomoć. Mislim da se može obratiti i nekom profesoru ili čak i direktoru škole. Važno je reći i ne doszvoliti da se nasilje nastavi.
|
|