sm
New Member
|
Post by sm on Apr 10, 2015 22:48:47 GMT
Dok sam pohađao osnovnu školu susretao sam se često s jednom situacijom. U jednom od nižih odjeljenja bio je jedan dječak koji je bio siromašan. Njegov otac je radio za dnevnice, kad ih uopće i bude. On je bio miran i tih. Kao takav, bio je pogodan za zbijanje ružnih šala na njegov račun. Jednog dana, dok je trajao veliki odmor, primijetio sam jednu grupicu na ispred škole. Prisutni su pravili buku, tako da sam se odlučio da ih posjetim. U sredini grupe primijetio sam tog istog dječaka, a oko njega su bili njegovi "prijatelji" iz odjeljenja. Smijali su mu se i zbijali šale na njegov račun.
U tom trenutku nisam puno čekao. Podigao sam glas na njih i odgurnuo ih od dječaka. Osjećao sam se da mu je bila potrebna moja pomoć, pogotovo jer sam bio stariji nekoliko godina od njega. Dok sam njegove "prijatelje" udaljavao od tog mjesta i meni su počeli dobacivati mnoge ružne riječi. Također, više nikada nisam pored njih mogao proći bez da mi nešto ne kažu, onako usput. Ali ja se osjećam ponosnim što sam u toj situaciji reagovao na takav način.
Želim vas pitati: da li ste spremni rizikovati u ovakvim situacijama ili se bojite reagovati kada dođe do njih?
|
|
|
Post by Zinaida on Apr 13, 2015 8:13:46 GMT
Ja jesam! ali posebno kada su moji prijatelji u pitanju. Jednom su mene i moju drugaricu neki momci napali u parku a ja sam pocela da ih udaram i vristim, i oni su se prepali i pobjegli. Ona je bila u soku jer su nju bili skroz okruzili. I opet bih to uradila. A mama me naucila da treba pomoci ljudima. Cak i nepoznatima. Nisam bila u situaciji da je nekome nepoznatom potrebna pomoc, ali mislim da ne bih oklijevala. Ako nista drugo, imamo mobitele i mozemo pozvati policiju ili nekog starijeg. Mene vise brine sto stariji nerijetko bjeze od takvih scena i ne zele pomoci.
|
|
|
Post by Lamija on May 11, 2015 8:40:45 GMT
Nije lako reagovati, jer nikada ne znate kako će nasilnici reagovati. ali treba učiniti nešto i pokušati spriječiti nasilje. Nasilje nikada nije rješenje. Ukoliko smo fizički slabiji od nasilnika, onda treba pozvati odraslu osobu ili policiju. Vjerujte, meni bi bilo drago da mi neko pomogne ukoliko bi se našla u nasilničkoj situaciji.
|
|
|
Post by Savjest on May 25, 2015 8:31:55 GMT
REAGOVANJE! Ja jednom nisam reagovala kako treba i o tome još uvijek razmišljam...
|
|
|
Post by Almira on Jun 1, 2015 4:55:07 GMT
Mislim da su djeca mnogo prije spremna pomoći nego odrasli. Obično djeluju instinktivno po cijenu vlastite sigurnosti.
|
|
|
Post by Lea on Jun 16, 2015 7:36:01 GMT
Definitivno sam za reagovanje!!!
|
|